Kuchnia hiszpańska

06 maj 2013.

184
com_content.article
(13 razy zagłosowano, średnia ocena 4.77 na 5)
Kuchnia hiszpańska4.77 out of 50 based on 13 voters.


Kuchnia hiszpańska, tak jak cały kraj, jest kolorowa i różnorodna. W każdym regionie skosztujemy innych dań, a każde z nich zachwyci nas bogactwem smaków i aromatów. 

Hiszpania | Paella z dodatkiem owoców morza
Hiszpania | Paella z dodatkiem owoców morza (by mettamatt )

Różnorodność kuchni hiszpańskiej

Warto zwrócić uwagę, że niemal w każdym daniu kryje się nazwa regionu lub miasta, np. paella valenciana, crema catalana czy cocido madrileno.

W Katalonii i Galicji skosztujemy potraw z owocami morza. Serwowane są tu specjały z ośmiornic, ryb czy wodorostów. Kastylia może poszczycić się wyśmienitymi serami, np. queso manchego (popularny ser owczy), natomiast Huelva słynie z szynki jamon Iberio.

Przekąski

Warto też wspomnieć o tapas, czyli niewielkich przekąskach podawanych zazwyczaj do napojów. Mogą być to między innymi:

  • Mariscos – owoce morza
  • Oliwki
  • Oreja – smażone we fryturze ucho wołowe
  • Tortilla espanola
  • Fuet – katalońska kiełbasa
  • Jamón serrano – kiełbasa z szynką

Tortilla

Wspólnym daniem we wszystkich regionach Hiszpanii jest wspomniana już tortilla espanola, czyli omlet przyrządzany z ziemniakami i dodatkiem innych składników. Tortilla podawana jest o każdej porze dnia: na śniadanie, obiad lub kolację.

Hiszpania | Gazpacho - popularna hiszpańska zupa
Hiszpania | Gazpacho - popularna hiszpańska zupa (by jlastras )

Paella

Jednym z dań, które koniecznie trzeba skosztować jest występująca w licznych odmianach paella. Potrawa ta pochodzi z Walencji, a jej podstawowym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu. Paella podsmażana jest na dużej, metalowej patelni z dwoma uchwytami. W zależności od miejsca, w którym je zamówimy, może zawierać kawałki owoców morza, mięso drobiowe, mięso królika lub przeróżne warzywa.

Paella podawana jest zwykle na obiad ponieważ jest zbyt ciężkostrawna aby jeść ją przed snem.

Gazpacho

Innym popularnym daniem jest zupa gazpacho, podawana zwykle na zimno. Przyrządza się ją z surowych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba.

W całej Hiszpanii można skosztować kilka odmian tej zupy, np. w prowincji Cordoba popularna jest salmorejo cordobes, oparta na pomidorach, z dodatkiem szynki i jaj. We wschodniej Andaluzji serwuje się ajo blanco, czyli zupy bez dodatku pomidorów, ale z migdałami, czosnkiem i chlebem. W innych regionach Hiszpanii skosztujemy również porra antequerana oraz podawaną na ciepło gazpacho to stado.

Hiszpania | Tortilla espanola
Hiszpania | Tortilla espanola (by high__voltage )

Desery

Gdy już zjemy obfity obiad, nie zapomnijmy o chwili zapomnienia przy jakimś słodkim deserze. Jednym z nich jest churro, czyli wypiek, który kupimy niemal w każdej cukierni na dworcu. Innym słodkim specjałem jest crema catalana, przygotowywany z mleka, cytryny mąki kukurydzianek, żółtek i cynamonu. Inne desery, które również warto skosztować to: turrón, natillas, flan oraz arroz con leche.

Alkohole

Hiszpania słynie również ze znakomitego alkoholu. Do obiadu często podawane jest wino. W barach skosztujemy znakomitego piwa, w Madrycie – Mahou, natomiast w Sewilli – Cruzcampo.

Kuchnia hiszpańska jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim – bardzo zdrowa!

Hiszpania | Churro - słodki deser
Hiszpania | Churro - słodki deser (by vegan-baking )